Pole trojkata...

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
arekma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 22 sty 2008, o 15:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraśnik
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 2 razy

Pole trojkata...

Post autor: arekma »

Oblicz pole trójkąta ABC przedstawionego na rysunku, jeśli wiadomo, że |BC| = 10
oraz \(\displaystyle{ sin15*=\frac{\sqrt{2}(\sqrt{3}-1)}{4}.}\)

link do rysunku:
Łaju
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 19 lut 2008, o 20:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Pole trojkata...

Post autor: Łaju »

z własności wiemy , że \(\displaystyle{ \angle ACB}\) jest 2 mniejszy niż \(\displaystyle{ \angle AOB}\) czyli 15' , oraz, że \(\displaystyle{ \angle CAB = 45'}\) czyli mamy trójkąt o kątach 45,15,120, stosujemy twierdzenie sinusów i liczymy pole ze wzoru \(\displaystyle{ P = \frac {a*b*sin\alpha}{2}}\)
arekma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 22 sty 2008, o 15:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraśnik
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 2 razy

Pole trojkata...

Post autor: arekma »

A skad mam wziac drugi bok do wzoru??
Łaju
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 19 lut 2008, o 20:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Pole trojkata...

Post autor: Łaju »

z twierdzenia sinusów
piotras19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 26 mar 2008, o 10:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa

Pole trojkata...

Post autor: piotras19 »

poprowadz wysokosc z wierzcholka B. Wysokośc możesz obliczyc z funkcji trygonometrycznych w trójkącie. six15=h/10. Jak wyliczysz wysokosc to wtedy sprobuj obliczyc długosc boku AC.
Awatar użytkownika
jjarkus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 19 paź 2006, o 22:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 1 raz

Pole trojkata...

Post autor: jjarkus »

Łaju pisze:z własności wiemy , że \(\displaystyle{ \angle ACB}\) jest 2 mniejszy niż \(\displaystyle{ \angle AOB}\) czyli 15' , oraz, że \(\displaystyle{ \angle CAB = 45'}\) czyli mamy trójkąt o kątach 45,15,120, stosujemy twierdzenie sinusów i liczymy pole ze wzoru \(\displaystyle{ P = \frac {a*b*sin\alpha}{2}}\)
\(\displaystyle{ \angle CAB = 45'}\) a na podstawie jakiej to własności? bo nie kojarzę...
Łaju
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 19 lut 2008, o 20:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Pole trojkata...

Post autor: Łaju »

w czworokącie wpisanym w okrąg, suma kątów przy przeciwległych wierzchołkach równa jest 180' , w tym przypadku chodzi o czworokąt BACD, gdzie D - wierzchołek z kątem 135'
ODPOWIEDZ