udowodnij twierdzenie (trojkat)

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
wiedzma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 29 gru 2007, o 12:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 93 razy

udowodnij twierdzenie (trojkat)

Post autor: wiedzma »

Udowodnij twierdzenie "jezeli a, b, c to dlugosci bokow trojkata i \(\displaystyle{ a qslant b qslant c}\) i \(\displaystyle{ P=S}\) to \(\displaystyle{ b qslant \sqrt{2 } S}\)'
Awatar użytkownika
tkrass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1464
Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 186 razy

udowodnij twierdzenie (trojkat)

Post autor: tkrass »

kontrprzykład: trójkąt w którym a=b=c
ODPOWIEDZ