Udowodnij twierdzenie:
"Odcinek łączący środki nierównoległych boków trapezu jest równoległy do obu podstaw i równy połowie sumy obu podstaw."
Linia środkowa w trapezie.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Linia środkowa w trapezie.
Wyraź owy odcinek jako sumę wektorów na dwa sposoby. Zrób to tak, by 'połówki' dopełniały się do wektora zerowego.
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
- blinx
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 13 lip 2005, o 20:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Leluchowo
- Pomógł: 2 razy
Linia środkowa w trapezie.
Jeśld dłuższą podstawę oznaczysz jako wektor \(\displaystyle{ \vec{B}}\), krótszą podstawę jako \(\displaystyle{ \vec{A}}\) jedno z ramion jako wektor \(\displaystyle{ \vec{C}}\), drugie ramię jako wektor \(\displaystyle{ \vec{D}}\) natomiast odcinek, o którym mowa oznaczymy jako \(\displaystyle{ \vec{E}}\) to otrzymamy układ równań:
\(\displaystyle{ \vec{E}=\frac{1}{2}\vec{C}+\vec{A}+\frac{1}{2}\vec{D}}\)
\(\displaystyle{ \vec{E}=-\frac{1}{2}\vec{C}+\vec{B}-\frac{1}{2}\vec{D}}\)
dodając stronami oba równania otrzymujemy:
\(\displaystyle{ 2\vec{E}=\vec{A}+\vec{B}}\) czyli to o co nam chodziło \(\displaystyle{ \vec{E}=\frac{1}{2}(\vec{A}+\vec{B})}\)
\(\displaystyle{ \vec{E}=\frac{1}{2}\vec{C}+\vec{A}+\frac{1}{2}\vec{D}}\)
\(\displaystyle{ \vec{E}=-\frac{1}{2}\vec{C}+\vec{B}-\frac{1}{2}\vec{D}}\)
dodając stronami oba równania otrzymujemy:
\(\displaystyle{ 2\vec{E}=\vec{A}+\vec{B}}\) czyli to o co nam chodziło \(\displaystyle{ \vec{E}=\frac{1}{2}(\vec{A}+\vec{B})}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1330
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów
- Pomógł: 104 razy
Linia środkowa w trapezie.
Taka jedna mala rada.
Zazwyczaj wektory takie z geometrii, jeśli nie podajesz 2 punktów zaczepienia to podaje się małymi literami, np. \(\displaystyle{ \vec{u}}\), tak chyba czytelniej jest:)
Zazwyczaj wektory takie z geometrii, jeśli nie podajesz 2 punktów zaczepienia to podaje się małymi literami, np. \(\displaystyle{ \vec{u}}\), tak chyba czytelniej jest:)