Trójkąt równoramienny

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
piotras19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 26 mar 2008, o 10:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa

Trójkąt równoramienny

Post autor: piotras19 »

W trójkącie równoramiennym ABC, w którym AC=BC i AB=10 poprowodzano dwusieczną kąta BAC, przecinającą bok BC w punkcie D. Wówczas okazało się, że AD=AB=CD.
a) Oblicz miary kątów trójkąta ABC
b) oblicz długoś ramienia AC. Z góry dzięki za pomoc.
hoodies
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 1 mar 2008, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pruszków
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 21 razy

Trójkąt równoramienny

Post autor: hoodies »

masz tu zrobiony i rozrysowany ponpunkt a)



mając ten rysunek pokąbinuj z podpunktem b)
ODPOWIEDZ