witam.
proszę o wskazówkę do zadanka
kąt ostry równoległoboku ma miarę 30 stopni. odległości punktu przecięcia przekątnych równoległoboku od jego boków są odpowiednio równe 2 oraz 6. oblicz pole równoległoboku i długość krótszej przekątnej
nie wiem jak zaznaczyć na rys. te odległości od punktu przecięcia przekątnych do boków, czy ktoś może mi narysować albo wytłumaczyć jak są poprowadzone te odcinki?? z góry dziękuje
przepraszam był mały błąd w treści teraz jest już dobrze;-)
pole równoległoboku
-
- Użytkownik
- Posty: 948
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 235 razy
pole równoległoboku
nie potrafisz tego narysowac bo takiego punktu nie maodległość punktu przekątnych równoległoboku
chodzilo im pewnie o
wedy zadanie ma sens(chyba)odległość punktu przeciecia przekątnych równoległoboku
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 11 mar 2008, o 20:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ch
- Pomógł: 2 razy
pole równoległoboku
rysujesz zwykly rownoleglobok (troche rozciagniety w szerz bo masz kat 30 stopni) z przekatnymi, nastepnie rysujesz zwykla wysokosc tego rownolegloboku tylko tak zeby przechodzila przez punkt przeciecia przekatnych( ta wysokosc ma w sumie 4, bo 2+2), nastepnie musisz narysowac druga wysokosc tego rownolegloboku, prostopadla do drugiego boku( bedziesz musial przedluzyc ten bok) ta wysokiosc ma 12 bo 6+6
-
- Użytkownik
- Posty: 948
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 235 razy
pole równoległoboku
teraz mozna liczyc
rysujesz przekatne i odleglosc od tego punktu do boku (czyli wysokosc opuszczona na ten bok z tego punktu) rowna sie 2 a wiec wysokosc rownolegloboku dla boku jednego wynosi 2x odleglosc
a dla 2 boku wynosi tez 2x odleglosc ale tej drugiej liczby:
nasza jedna wysokosc przesuwany troche w lewo zeby utworzyl nam sie trojkat prostokatny o kacie 30 stopni i przyprostokatnej znanej nam(2x ta odleglosc)
teraz z f. tryg. obliczysz przciwprostokatna ktora bedzie bokiem od naszej 2 podstawy i teraz juz prosto;] P=ah
rysujesz przekatne i odleglosc od tego punktu do boku (czyli wysokosc opuszczona na ten bok z tego punktu) rowna sie 2 a wiec wysokosc rownolegloboku dla boku jednego wynosi 2x odleglosc
a dla 2 boku wynosi tez 2x odleglosc ale tej drugiej liczby:
nasza jedna wysokosc przesuwany troche w lewo zeby utworzyl nam sie trojkat prostokatny o kacie 30 stopni i przyprostokatnej znanej nam(2x ta odleglosc)
teraz z f. tryg. obliczysz przciwprostokatna ktora bedzie bokiem od naszej 2 podstawy i teraz juz prosto;] P=ah
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 11 mar 2008, o 20:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ch
- Pomógł: 2 razy
pole równoległoboku
PS : Arkusze z tej ksiazki z ktorej prawdopodobnie korzystasz sa nawet ciekawe i dobrze przygotowuja do matury
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 21 lut 2008, o 23:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 22 razy
pole równoległoboku
arpa007 i blumbel16 dzięki za pomoc hehe blumbel16 też przygotowujesz się do maturki z tą książką;-)? książka dla mnie super, pozdr
[ Dodano: 4 Kwietnia 2008, 00:16 ]
arpa007 Twoje rozw. chyba nie jest poprawne;-) prawidłowe odp. do zadania:
P= 96
długość krótszej przekątnej: \(\displaystyle{ 8\sqrt{10 - 3\sqrt{3}}}\)
[ Dodano: 4 Kwietnia 2008, 00:16 ]
arpa007 Twoje rozw. chyba nie jest poprawne;-) prawidłowe odp. do zadania:
P= 96
długość krótszej przekątnej: \(\displaystyle{ 8\sqrt{10 - 3\sqrt{3}}}\)