Trzy zadanka: trapez, romb, trójkąt.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
vonsuu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 21 gru 2006, o 20:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Trzy zadanka: trapez, romb, trójkąt.

Post autor: vonsuu »

Witam!
Zaraz spadam na imieninki do kumpla w związku z czym potrzebuje szybkiej pomocy z pracą domową. (btw. Wszystkie Ryśki to fajne chłopaki.)

Zadanie 1.
Ramiona trapezu opisanego na okręgu mają długość 3 i 5. Odcinek łączący środki ramion trapezu dzieli go na dwie figury, których stosunek pól wynosi 5/11. Oblicz długości podstaw.

Czaje, że a + b = 8 (ponieważ musi zostać spełniony ten cały warunek, żeby dało się go opisać na okręgu), ale nie mam pojęcia jak to dalej ruszyć. Generalnie to jest na bank jakiś banał tylko w sumie nie mam czasu się nawet na chwilę skupić dosłownie 5 minut temu udało mi się elegancki prezent dla Rysia załatwić.

Zadanie 2.
Oblicz pole rąbu ABCD wiedząc, ze długości promieni okręgów opisanych na trójkątach ABC i ABD są odpowiednia równe r1 i r2.

Zadanie 3.
Przez punkt wewnętrzny trójkąta o polu S. przeprowadzono trzy proste równoległe do boków trójkąta. Proste te podzieliły go na 6 części, z których 3 to trójkąty o polu Q, R, T.
Wykaż że: pierwiastek z S = pierwiastek z Q + pierwiastek z R + pierwiastek z T

Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Trzy zadanka: trapez, romb, trójkąt.

Post autor: florek177 »

1.

\(\displaystyle{ \frac{\frac{1}{2}(\frac{a+b}{2}+ b)h}{\frac{1}{2}(\frac{a+b}{2}+ a)h} = \frac{5}{11}}\)
ODPOWIEDZ