Wiedząc że AB = 4 oblicz pole figury. Punkty A i B są środkami odpowiednich kół
Pole koła
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 9 mar 2008, o 11:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Chorzów
- Podziękował: 5 razy
Pole koła
na mój rozum jest tak że jeżeli AB =4 i łączy środki obu kół to promień jednego koła = 2
Podstawiając do wzoru na pole, to
P=Pi r^2
P=3,14*2^2
P=12,56
NIe jestem pewna bo nie wiem jak te figury dokładnie wyglądaja czy nachodza na siebie czy są w jakiejś odległości od siebie.
[ Dodano: 3 Kwietnia 2008, 19:21 ]
A sorki nie zauważyłam ,że wrzuciłaś rysunek czyli odcinek AB=r jest promieniem.
P=3,14*4^2
P=50,24
Podstawiając do wzoru na pole, to
P=Pi r^2
P=3,14*2^2
P=12,56
NIe jestem pewna bo nie wiem jak te figury dokładnie wyglądaja czy nachodza na siebie czy są w jakiejś odległości od siebie.
[ Dodano: 3 Kwietnia 2008, 19:21 ]
A sorki nie zauważyłam ,że wrzuciłaś rysunek czyli odcinek AB=r jest promieniem.
P=3,14*4^2
P=50,24