przekątne w trapezie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
drabiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 22:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czw
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 2 razy

przekątne w trapezie

Post autor: drabiu »

W trapez o polu 168 i ramionach długości 13 i 15 można wpisać okrąg. Przekątne dzielą ten trapez na cztery trójkąty. Oblicz pole każdego z nich.
no więc wyliczyłem
a= 21 b=7 h=12 \(\displaystyle{ d_{1}=20 \ d_{2}=12\sqrt{2}}\)
nie wiem co dalej ??
szawel90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 3 kwie 2008, o 16:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: torun

przekątne w trapezie

Post autor: szawel90 »

w twój trapez nie da sie wpisac okręgu

bo nie spelnia warunku:
w czworokacie mozna wpisac okrąg wtedy i tylko wtedy kiedy suma miar przeciwleglych boków jest równa
21+7 != 13+15
drabiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 22:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czw
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 2 razy

przekątne w trapezie

Post autor: drabiu »

ty chyba liczyć nie umiesz przecież to jest 28=28
szawel90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 3 kwie 2008, o 16:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: torun

przekątne w trapezie

Post autor: szawel90 »

sory jak liczylem zamiast jednego boku wzialem wysokosc
drabiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 22:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czw
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 2 razy

przekątne w trapezie

Post autor: drabiu »

no ale na łamach forum zapisałeś dobrze działanie :p
szawel90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 3 kwie 2008, o 16:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: torun

przekątne w trapezie

Post autor: szawel90 »

wiem a w kalkulator wbilem cos ze z tego co pamietam wyszlo mi 33 i 28 mój blad
drabiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 22:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czw
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 2 razy

przekątne w trapezie

Post autor: drabiu »

no i ktoś mi pomoże ?
ODPOWIEDZ