Oblicz długości przekątnych rombu.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
mała20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 16 sty 2008, o 22:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Płońsk
Podziękował: 6 razy

Oblicz długości przekątnych rombu.

Post autor: mała20 »

Obwód rombu wynosi 20cm, a różnica długości jego przekątnych 2cm. Oblicz długości przekątnych rombu.
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Oblicz długości przekątnych rombu.

Post autor: JankoS »

mała20 pisze:Obwód rombu wynosi 20cm, a różnica długości jego przekątnych 2cm. Oblicz długości przekątnych rombu.
a - bok rombu, p, q - przekątne. Niech p>q.
\(\displaystyle{ 4a=20, \ p-q=2, \ (\frac{p}{2}) ^{2}+ (\frac{q}{2}) ^{2}=a ^{2}}\).
ODPOWIEDZ