Oblicz długości boków trójkąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
skszaTU
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 1 kwie 2008, o 17:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 19 razy

Oblicz długości boków trójkąta

Post autor: skszaTU »

Obwód trójkąta wynosi 21cm. Oblicz długości boków tej figury, jeżeli drugi bok jest 2x większy od pierwszego, a 3 o 1cm większy od 1.
Chcę t ozrozumieć wię prosze o pomoc krok po kroku, matematykę miałem już jakiś czas temu.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Oblicz długości boków trójkąta

Post autor: wb »

x- I bok,
2x-II bok,
x+1-III bok,

\(\displaystyle{ x+2x+x+1=21 \\ 4x=21-1 \\ 4x=20 \\ x=5 \\ 2x=10 \\ x+1=6}\)
ODPOWIEDZ