2. Oblicz pole i obwód prostokąta o stosunku boków 2:3 i przekątnej długości 26 .
dzieki
pole i obwod prostokata
-
- Użytkownik
- Posty: 183
- Rejestracja: 26 wrz 2007, o 10:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Pomógł: 56 razy
pole i obwod prostokata
\(\displaystyle{ 2x, 3x}\) dł boków prostokąta
z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ (2x)^{2} + (3x)^{2} = 26^{2}}\) czyli \(\displaystyle{ x = 2 \sqrt{13}}\)
\(\displaystyle{ P = 4 \sqrt{13} * 6 \sqrt{13} = 312}\)
\(\displaystyle{ Obw = 20 \sqrt{13}}\)
z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ (2x)^{2} + (3x)^{2} = 26^{2}}\) czyli \(\displaystyle{ x = 2 \sqrt{13}}\)
\(\displaystyle{ P = 4 \sqrt{13} * 6 \sqrt{13} = 312}\)
\(\displaystyle{ Obw = 20 \sqrt{13}}\)
- Artist
- Użytkownik
- Posty: 865
- Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 239 razy
pole i obwod prostokata
\(\displaystyle{ (2x)^{2}+(3x)^{2}=26^{2}}\)
\(\displaystyle{ 4x^{2}+9x^{2}=676}\)
\(\displaystyle{ x^{2}=52}\)
\(\displaystyle{ x=2\sqrt{13}}\)
Boki mają 2x i 3x, czyli:
\(\displaystyle{ 4\sqrt{13}}\)
\(\displaystyle{ 6\sqrt{13}}\)
Mając długości bokow chyba dalej potrafisz ;p
\(\displaystyle{ 4x^{2}+9x^{2}=676}\)
\(\displaystyle{ x^{2}=52}\)
\(\displaystyle{ x=2\sqrt{13}}\)
Boki mają 2x i 3x, czyli:
\(\displaystyle{ 4\sqrt{13}}\)
\(\displaystyle{ 6\sqrt{13}}\)
Mając długości bokow chyba dalej potrafisz ;p