Zad.
Kwadrat ABCD ma bok dlugosci a. Okrag o promieniu dlugosci r jest styczny do bokow AB i AD, okrag o promieniu dlugosci R jest styczny do bokowo BC I CD i do poprzedniego okregu. Oblicz r+R.
Z gory dzieki za rozwiazanie/wskazowki.
2 okregi i kwadrat
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
2 okregi i kwadrat
przekątna kwadratu: \(\displaystyle{ x + 2r + 2R + y = a \sqrt{2}}\); --> wyznacz \(\displaystyle{ R + r = ...}\)
oraz: \(\displaystyle{ r^{2} + r^{2} = ( r + x )^{2} \,\,\}\) ; --> wyznacz x; analogiczny pitagoras dla R --> y
oraz: \(\displaystyle{ r^{2} + r^{2} = ( r + x )^{2} \,\,\}\) ; --> wyznacz x; analogiczny pitagoras dla R --> y