Proszę o pomoc.
W trapezie równoramiennym przekątna o dł. \(\displaystyle{ 10cm}\) tworzy z jednym z ramion kąt \(\displaystyle{ 90}\), a z drugim - kąt \(\displaystyle{ 30}\). Oblicz obwód trapezu.
Planimetria - oblicz pole trapezu
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Planimetria - oblicz pole trapezu
Jeżeli narysujesz sobie rysunek to łatwo zauważysz że korzystając z trygonometrii obliczysz długości ramion i dłuższej podstawy.
\(\displaystyle{ a= \frac{10}{\sin 60^{\circ}}= \frac{20 \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ c= \frac{10}{\cot 30^{\circ}}= \frac{10 \sqrt{3} }{3}}\)
Potem już tylko z własności \(\displaystyle{ a+b=2c}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{10}{\sin 60^{\circ}}= \frac{20 \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ c= \frac{10}{\cot 30^{\circ}}= \frac{10 \sqrt{3} }{3}}\)
Potem już tylko z własności \(\displaystyle{ a+b=2c}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 10 wrz 2007, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nikad
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 3 razy
Planimetria - oblicz pole trapezu
przekatne w trapezie sa rowne, dorysowalem 2 przetna sie w punkcie p.
z Rysunku wyjda trojkaty podobne, latwo policzyc ze
katy przy podstawie maja po 60 stopni.
\(\displaystyle{ sin60= \frac{10}{a}}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{20 \sqrt{3} }{3}}\)
uprzedozny
z Rysunku wyjda trojkaty podobne, latwo policzyc ze
katy przy podstawie maja po 60 stopni.
\(\displaystyle{ sin60= \frac{10}{a}}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{20 \sqrt{3} }{3}}\)
uprzedozny
Planimetria - oblicz pole trapezu
aha. podstawiając do wzoru \(\displaystyle{ \frac{1}{2}(a+b)h}\), zostaje mi jeszcze jedna niewiadoma wysokość
Planimetria - oblicz pole trapezu
Cześć Pomożecie mi?
Długości podstaw trapezu równoramiennego są równe 12 cm i 6 cm. Oblicz pole i długość ramion trapezu, jeżeli przekątne są do siebie prostopadłe.
Długości podstaw trapezu równoramiennego są równe 12 cm i 6 cm. Oblicz pole i długość ramion trapezu, jeżeli przekątne są do siebie prostopadłe.
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Planimetria - oblicz pole trapezu
Części przekątnynej od wierzchołka do punktu przecięcia sie przekatnych mają z tw. Pitagorasa długości:
\(\displaystyle{ 6\sqrt2 \ \ , \ \ 3\sqrt2}\)
Zatem cała przekątna ma długość \(\displaystyle{ 9\sqrt2}\).
Przekątna, wysokość i przedłużenie podstawy górnej o \(\displaystyle{ \frac{12-6}{2}=3}\) tworzą trójkąt prostokątny, a zatem z tw. Pitagorasa policzysz wysokość h i pole trapezu.
Długości ramion ponownie z tw. Pitagorasa.
\(\displaystyle{ 6\sqrt2 \ \ , \ \ 3\sqrt2}\)
Zatem cała przekątna ma długość \(\displaystyle{ 9\sqrt2}\).
Przekątna, wysokość i przedłużenie podstawy górnej o \(\displaystyle{ \frac{12-6}{2}=3}\) tworzą trójkąt prostokątny, a zatem z tw. Pitagorasa policzysz wysokość h i pole trapezu.
Długości ramion ponownie z tw. Pitagorasa.