twierdzenie talesa

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
hieronim1212
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 11 sty 2008, o 20:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kętrzyn
Podziękował: 3 razy

twierdzenie talesa

Post autor: hieronim1212 »

witam!

proszę o pomoc w zadaniu.

Janek wyciągnął przed siebie palec na odległość 56 cm. gdy zamknął lewe oko, widział palec na tle jednego końca budynku, gdy zamknął prawe widział go na tle drugiego końca tego budynku. szerokość budynku wynosi 10m, a rozstaw oczu janka 7cm. Jak daleko od budynku stał janek?
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

twierdzenie talesa

Post autor: JankoS »


Uwaga H i h są wyskościami dużego i małego trójkąta.. Narysowane tak, bo inaczej nic nie byłoby widać
Oznaczam d - szukana odległość. d=H+h=H+0,56. Te trójkąty są podobne, więc
\(\displaystyle{ \frac{H}{0,56}=\frac{10}{0,07}}\). Stąd się wyznacza H i ...
hieronim1212
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 11 sty 2008, o 20:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kętrzyn
Podziękował: 3 razy

twierdzenie talesa

Post autor: hieronim1212 »

dzięki!

nie wiedziałem jak to narysować ;/
ODPOWIEDZ