kąty deltoidu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Raz0r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 26 sty 2008, o 15:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tomaszów
Podziękował: 11 razy

kąty deltoidu

Post autor: Raz0r »

W okrąg o promieniu długości 1 wpisano deltoid o polu równym 1. wyznacz miary katów wewnętrznych deltoidu.
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

kąty deltoidu

Post autor: JankoS »


Trójkąty AOC i COB są równoramienne. Kąty 3 i 4 są przyległe. Mam układ czterech równań: 1+2=110, 1+1+3=180, 2+2+4=180, 3+4=180.
ODPOWIEDZ