Wielokąty podobne
- nataleczkafr
- Użytkownik
- Posty: 116
- Rejestracja: 27 lut 2008, o 22:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ...
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 3 razy
Wielokąty podobne
Jeden z dwóch wielokątów podobnych ma pole trzy razy mniejsze od drugiego. Ile razy jego obwód jest mniejszy od obwodu drugiego wielokąta?
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Wielokąty podobne
k -skala podobieństwa figur podobnych ( dokładniej stosunek odpowiednich odległości z tych figur, np długość boku w jednej do długości boku w drugiej, długość obwodu w jednej do długości obwodu w drugiej. Stąd stosunek pól powierzchni figur podobnych \(\displaystyle{ =k ^{2}}\).
\(\displaystyle{ \frac{P _{m}}{P _{d}}=\frac{1}{3} \frac{P _{d}}{P _{m}}=3=k ^{2 } k= \sqrt{3}=\frac{O _{d}}{O _{m}} .}\)
Obwód jest mniejszy \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) razy.
\(\displaystyle{ \frac{P _{m}}{P _{d}}=\frac{1}{3} \frac{P _{d}}{P _{m}}=3=k ^{2 } k= \sqrt{3}=\frac{O _{d}}{O _{m}} .}\)
Obwód jest mniejszy \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) razy.