W trójkącie ABC kąt CAB jest rozwarty, |AB|=|AC|=6,2 cm i cosinus kąta zewnętrznego o wieszchołku w punkcie A jest równy 0,8. Oblicz obwój trójkąta.
Jak wyliczyć ile ma ten kąt zewnętrzny??
Trójkąt rozwarty
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 13:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Trójkąt rozwarty
x - długość BC,
\(\displaystyle{ \alpha}\) - kąt zewnętrzny przy wierzchołku A,
\(\displaystyle{ 180^0-\alpha}\) - kat wewnętrzny przy wierzchołku A.
\(\displaystyle{ cos(180^0-\alpha)=-cos\alpha=-0,8}\)
Z tw. cosinusów:
\(\displaystyle{ x^2= 2\cdot 6,2^2-2 6,2^2 (-0,8) \\ ... \\ x^2=138,384 \\ x 11,8 \\ \\ ob=11,8+2 6,2=...}\)
\(\displaystyle{ \alpha}\) - kąt zewnętrzny przy wierzchołku A,
\(\displaystyle{ 180^0-\alpha}\) - kat wewnętrzny przy wierzchołku A.
\(\displaystyle{ cos(180^0-\alpha)=-cos\alpha=-0,8}\)
Z tw. cosinusów:
\(\displaystyle{ x^2= 2\cdot 6,2^2-2 6,2^2 (-0,8) \\ ... \\ x^2=138,384 \\ x 11,8 \\ \\ ob=11,8+2 6,2=...}\)