Trapez prostokątny(długość ramion)
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 19 sty 2008, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Milicz
- Podziękował: 5 razy
Trapez prostokątny(długość ramion)
Podstawy trapezu prostokątnego mają długość 1 i 3. Oblicz długość ramion trapezu, jeśli można w niego wpisać okrąg.
-
- Użytkownik
- Posty: 1994
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 271 razy
Trapez prostokątny(długość ramion)
\(\displaystyle{ 1+3= \sqrt{(h ^{2}+2 ^{2}) } + h}\)
\(\displaystyle{ 16=h ^{2} +4 + h ^{2}}\)
\(\displaystyle{ h = \sqrt{6}}\)
\(\displaystyle{ l=4- \sqrt{6}}\)
\(\displaystyle{ 16=h ^{2} +4 + h ^{2}}\)
\(\displaystyle{ h = \sqrt{6}}\)
\(\displaystyle{ l=4- \sqrt{6}}\)