Trapez

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
chillout89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 16 gru 2006, o 14:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zewszad
Podziękował: 5 razy

Trapez

Post autor: chillout89 »

Podstawy trapezu maja długość 10 i 6. Suma miar katów wewnetrznych czworokata przy dłuższej podstawie jest rowna 90 stopni. Oblicz długość odcinka lączącego środki podstaw
hoodies
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 1 mar 2008, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pruszków
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 21 razy

Trapez

Post autor: hoodies »



prosze tu wszystko narysowane jest :p

\(\displaystyle{ \frac{b}{2}=3}\)

\(\displaystyle{ \frac{a}{2}=5}\)

\(\displaystyle{ \frac{b}{2} +x= \frac{a}{2}}\)

\(\displaystyle{ x=2}\)
chillout89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 16 gru 2006, o 14:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zewszad
Podziękował: 5 razy

Trapez

Post autor: chillout89 »

nie zabardzo rozumiem z kat to 3 + x =5
hoodies
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 1 mar 2008, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pruszków
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 21 razy

Trapez

Post autor: hoodies »

jest taka zależoność: w każdym trójkącie prostokątnym środkowa poprowadzona z kąta prostego ma długość równą połowie długości przeciwprostokątnej:)
Awatar użytkownika
tkrass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1464
Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 186 razy

Trapez

Post autor: tkrass »

zadanie nie licząc tego tematu było już w tym miesiącu co najmniej 4 razy na forum. wystarczy poszukać.
ODPOWIEDZ