Pole trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 30 mar 2008, o 14:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 1 raz
Pole trapezu
W trapezie \(\displaystyle{ ABCD}\) poprowadzono przekątne przecinające sie w punkcie \(\displaystyle{ E}\)
Pola trójkąta \(\displaystyle{ ABE=16}\) ,a \(\displaystyle{ CDE=9}\) .Oblicz pole całego trapezu
Udało mi sie jedynie zauważyć że \(\displaystyle{ ABE CDE}\)
Pola trójkąta \(\displaystyle{ ABE=16}\) ,a \(\displaystyle{ CDE=9}\) .Oblicz pole całego trapezu
Udało mi sie jedynie zauważyć że \(\displaystyle{ ABE CDE}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 138
- Rejestracja: 1 mar 2008, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pruszków
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 21 razy
Pole trapezu
wskazówka:
zauważ że \(\displaystyle{ ABD\sim ABC}\)
więc
\(\displaystyle{ AED\sim BEC}\)
[ Dodano: 30 Marca 2008, 15:53 ]
\(\displaystyle{ AED i DEC}\)mają wspólną wysokość opadającą prostopadle do przekątnej trapezu , ta sama sytuacja jest przy trójkątach \(\displaystyle{ DEC i BEC}\)
zauważ że \(\displaystyle{ ABD\sim ABC}\)
więc
\(\displaystyle{ AED\sim BEC}\)
[ Dodano: 30 Marca 2008, 15:53 ]
\(\displaystyle{ AED i DEC}\)mają wspólną wysokość opadającą prostopadle do przekątnej trapezu , ta sama sytuacja jest przy trójkątach \(\displaystyle{ DEC i BEC}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 30 mar 2008, o 14:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 1 raz
Pole trapezu
zauważ że \(\displaystyle{ ABD\sim ABC}\)
Nie rozumiem dlaczego te trójkąty są podobne
czy mógłbyś mi to jakoś wytłumaczyć?[/quote]
Nie rozumiem dlaczego te trójkąty są podobne
czy mógłbyś mi to jakoś wytłumaczyć?[/quote]
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 30 mar 2008, o 14:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 1 raz
Pole trapezu
Czyli mają taki sam jeden bok i przekątną ale nie można na podstawie tego powiedzieć ze są podobne
-
- Użytkownik
- Posty: 138
- Rejestracja: 1 mar 2008, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pruszków
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 21 razy
Pole trapezu
wydaje mi się że można w każdym trapezie masz taką samą sytuację:) dodatkowo mają równe pola. Wydaje mi się że to jest dobrze ale oczywiście mogę się mylić.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 30 mar 2008, o 14:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 1 raz
Pole trapezu
dodatkowo mają róne pola
i tutaj chyba sie mylisz ,poniewaz to nie jest trapez równoramienny lecz dowoly o dowolnych rozmiarach ramion wiec nie mozna mówic o podobieństwie trójkątów
i tutaj chyba sie mylisz ,poniewaz to nie jest trapez równoramienny lecz dowoly o dowolnych rozmiarach ramion wiec nie mozna mówic o podobieństwie trójkątów
-
- Użytkownik
- Posty: 183
- Rejestracja: 26 wrz 2007, o 10:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Pomógł: 56 razy
Pole trapezu
Spróbuj tak:
Stosunek pól trójkątów: ABE i CDE jest równy \(\displaystyle{ \frac{16}{9}}\), co oznacza, że skala podobieństwa jest równa \(\displaystyle{ \frac{4}{3}}\)
\(\displaystyle{ P_{ABE} = \frac{a * h_{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{CDE} = \frac{b * h_{1} }{2}}\)
Gdzie: a, b - dł. podstaw, a \(\displaystyle{ h_{1} + h_{2} = h}\) (h to wysokość trapezu)
\(\displaystyle{ a = \frac{4}{3} b}\)
\(\displaystyle{ h_{2} = \frac{4}{3} h_{1}}\)
\(\displaystyle{ P = \frac{ ( \frac{4}{3} b+b) ( \frac{4}{3} h_{1} + h_{1}) }{2}}\)
\(\displaystyle{ P = \frac{ \frac{49}{9} * b * h_{1} }{2} = 49}\)
Stosunek pól trójkątów: ABE i CDE jest równy \(\displaystyle{ \frac{16}{9}}\), co oznacza, że skala podobieństwa jest równa \(\displaystyle{ \frac{4}{3}}\)
\(\displaystyle{ P_{ABE} = \frac{a * h_{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{CDE} = \frac{b * h_{1} }{2}}\)
Gdzie: a, b - dł. podstaw, a \(\displaystyle{ h_{1} + h_{2} = h}\) (h to wysokość trapezu)
\(\displaystyle{ a = \frac{4}{3} b}\)
\(\displaystyle{ h_{2} = \frac{4}{3} h_{1}}\)
\(\displaystyle{ P = \frac{ ( \frac{4}{3} b+b) ( \frac{4}{3} h_{1} + h_{1}) }{2}}\)
\(\displaystyle{ P = \frac{ \frac{49}{9} * b * h_{1} }{2} = 49}\)
Ostatnio zmieniony 30 mar 2008, o 18:32 przez Symetralna, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 30 mar 2008, o 14:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 1 raz
Pole trapezu
\(\displaystyle{ 49= \frac{1}{2} ft ( \frac{49}{9}*b* h_{1} \right) / *2}\)
\(\displaystyle{ 98=\frac{49}{9}*b* h_{1} /:49}\)
\(\displaystyle{ 2= \frac{1}{9} *b*h _{1} /*9}\)
\(\displaystyle{ 18=b* h_{1}}\)
\(\displaystyle{ 9= \frac{b*h _{1} }{2}}\)
Nie rozumiem jeszcze jak to moze byc róne 9 skoro \(\displaystyle{ \frac{b*h _{2}}{2} =9}\)
\(\displaystyle{ 98=\frac{49}{9}*b* h_{1} /:49}\)
\(\displaystyle{ 2= \frac{1}{9} *b*h _{1} /*9}\)
\(\displaystyle{ 18=b* h_{1}}\)
\(\displaystyle{ 9= \frac{b*h _{1} }{2}}\)
Nie rozumiem jeszcze jak to moze byc róne 9 skoro \(\displaystyle{ \frac{b*h _{2}}{2} =9}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 183
- Rejestracja: 26 wrz 2007, o 10:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Pomógł: 56 razy
Pole trapezu
Słusznie, pomyliłam symbole. Krótsza wysokość (w mniejszym trójkącie) powinna się nazywać \(\displaystyle{ h_{1 }}\), a dłuższa \(\displaystyle{ h_{2}}\) Wtedy reszta zapisu jest w porządku.
Już poprawiłam.
Już poprawiłam.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 30 mar 2008, o 14:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 1 raz
Pole trapezu
Witam, mam bardzo podobne zadanie, tylko różne dane, robiłam tym samym sposobem ale mi nie wychodzi, nie wiem czemu. Wynik powinnam mieć 9 a mam zupełnie inny.
PABE=4
PCDE=1
[ Dodano: 29 Kwietnia 2008, 21:18 ]
Witam, czy mogłaby mi Pani pomóc w zadaniu?
Symetralna, Symetralna,
PABE=4
PCDE=1
[ Dodano: 29 Kwietnia 2008, 21:18 ]
Witam, czy mogłaby mi Pani pomóc w zadaniu?
Symetralna, Symetralna,
-
- Użytkownik
- Posty: 183
- Rejestracja: 26 wrz 2007, o 10:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Pomógł: 56 razy
Pole trapezu
Stosunek pól tych trójkątów to 4, więc skala ich podobieństwa to 2.
\(\displaystyle{ 2x, x -}\) długości podstaw tego trapezu
\(\displaystyle{ 2h, h -}\) wysokości w trójkątach podobnych
\(\displaystyle{ P= \frac{(2x+x)*(2h+h)}{2} = 9* \frac{x*h}{2} = 9 *1 = 9}\)
\(\displaystyle{ 2x, x -}\) długości podstaw tego trapezu
\(\displaystyle{ 2h, h -}\) wysokości w trójkątach podobnych
\(\displaystyle{ P= \frac{(2x+x)*(2h+h)}{2} = 9* \frac{x*h}{2} = 9 *1 = 9}\)