część wspólna odcinka i dwusiecznej
-
- Użytkownik
- Posty: 386
- Rejestracja: 1 kwie 2007, o 00:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z fotela
- Podziękował: 107 razy
- Pomógł: 3 razy
część wspólna odcinka i dwusiecznej
W trójkącie \(\displaystyle{ ABC}\) długości boków \(\displaystyle{ AC}\) i \(\displaystyle{ BC}\) są odpowiednio równe \(\displaystyle{ 2}\) i \(\displaystyle{ 4}\), zaś miara kąta \(\displaystyle{ ACB}\) wynosi \(\displaystyle{ 120^{o}}\). Oblicz długość odcinka, który jest częścią wspólną dwusiecznej kąta \(\displaystyle{ ACB}\) i trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
część wspólna odcinka i dwusiecznej
x - szukana długość odcinka,
Z równości pól:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} 2 4 sin120^0= \frac{1}{2} 2 x sin60^0+ \frac{1}{2} 4 x sin60^0}\)
łatwo policzyć x.
Z równości pól:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} 2 4 sin120^0= \frac{1}{2} 2 x sin60^0+ \frac{1}{2} 4 x sin60^0}\)
łatwo policzyć x.