Trapez równoramienny(długość ramion i pole)
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 19 sty 2008, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Milicz
- Podziękował: 5 razy
Trapez równoramienny(długość ramion i pole)
Podstawy trapezu równoramiennego mają długość 5 cm i 9 cm. Oblicz długość ramion i pole trapezu, jeżeli w trapez ten można wpisać okrąg.
- Bizmon
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 16 mar 2008, o 08:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 6 razy
Trapez równoramienny(długość ramion i pole)
Jeżeli w czworokąt można wpisać okrąg to sumy długości boków przeciwległych są równe.
\(\displaystyle{ 5+9=2 r r=7}\)
c- długość odcinka łączącego spodek wysokości trapezu opuszczonej na dłuższą podstawę z wierzchołka kąta rozwartego trapezu, z najbliższym wierzchołkiem zawierającym się w dłuższej podstawie.
\(\displaystyle{ c= \frac{9-5}{2} c=2\\
c ^{2} +h ^{2}=r ^{2} 4+h ^{2} =49 h=3 \sqrt{5}\\
P= \frac{9+5}{2} h=7 3 \sqrt{5}= 21\sqrt{5}}\)
Mam nadzieje że zrozumiałeś.Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ 5+9=2 r r=7}\)
c- długość odcinka łączącego spodek wysokości trapezu opuszczonej na dłuższą podstawę z wierzchołka kąta rozwartego trapezu, z najbliższym wierzchołkiem zawierającym się w dłuższej podstawie.
\(\displaystyle{ c= \frac{9-5}{2} c=2\\
c ^{2} +h ^{2}=r ^{2} 4+h ^{2} =49 h=3 \sqrt{5}\\
P= \frac{9+5}{2} h=7 3 \sqrt{5}= 21\sqrt{5}}\)
Mam nadzieje że zrozumiałeś.Pozdrawiam.
- shakalmode
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 29 mar 2008, o 23:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kartuzy
- Pomógł: 4 razy
Trapez równoramienny(długość ramion i pole)
To nie prawda-tak jest jeżeli okrąg można wpisać w czworokąt. Zajrzyj do tablic matematycznych.Bizmon pisze:Jeżeli w czworokąt można wpisać okrąg to sumy długości boków przeciwległych są równe.
- Bizmon
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 16 mar 2008, o 08:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 6 razy
Trapez równoramienny(długość ramion i pole)
shakalmode pisze:To nie prawda-tak jest jeżeli okrąg można wpisać w czworokąt. Zajrzyj do tablic matematycznych.Bizmon pisze:Jeżeli w czworokąt można wpisać okrąg to sumy długości boków przeciwległych są równe.
Drogi kolego te stwierdzenia wydają mi się równoważne. Jeżeli zrobiłem błąd możesz wytłumaczyć mi w którym miejscu?
- shakalmode
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 29 mar 2008, o 23:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kartuzy
- Pomógł: 4 razy
Trapez równoramienny(długość ramion i pole)
tablice matematyczne str 102.
Jeżeli czworokąt masz WEWNĄTRZ okręgu to wtedy są dwie zależności:
\(\displaystyle{ \begin{cases} +\gamma=\beta+\delta=180^{o}\\e\cdot f=a\cdot c+b\cdot d \end{cases}}\)
Zaś jeżeli czworokąt masz na ZEWNĄTRZ okręgu to relacje są zupełnie inne:
\(\displaystyle{ a+c=b+d}\)
Niestety nie jest tak,że zarówno dla czworokąta wpisanego jak i opisanego zachodzą te same zależności.
Jeżeli czworokąt masz WEWNĄTRZ okręgu to wtedy są dwie zależności:
\(\displaystyle{ \begin{cases} +\gamma=\beta+\delta=180^{o}\\e\cdot f=a\cdot c+b\cdot d \end{cases}}\)
Zaś jeżeli czworokąt masz na ZEWNĄTRZ okręgu to relacje są zupełnie inne:
\(\displaystyle{ a+c=b+d}\)
Niestety nie jest tak,że zarówno dla czworokąta wpisanego jak i opisanego zachodzą te same zależności.
- shakalmode
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 29 mar 2008, o 23:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kartuzy
- Pomógł: 4 razy