długość boków

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
matteo11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 20 wrz 2007, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rabka

długość boków

Post autor: matteo11 »

W równoległo boku o obwodzie równym 144, wysokosci h _{1} i h _{2} spełniają warunek frac{h1}{h2} = frac{3}{5} . Oblicz długosci boków tego równoległoboku

jak z stosunków wysokosci wyciągnąć jakieś dane, ??
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

długość boków

Post autor: Crizz »

Jeśli \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem równoległoboku, a a i b bokami, to \(\displaystyle{ \frac{h_{1}}{a}=sin\alpha=sin(180 ^{o} -\alpha)= \frac{h_{2}}{b}}\), czyli \(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{a}{b}= \frac{3}{5} \\ a+b=72 \end{cases}}\).

[ Dodano: 29 Marca 2008, 14:04 ]
czyli wychodzi \(\displaystyle{ a=27,b=45}\)
ODPOWIEDZ