zadanie z kolem wpisanyum w romb

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Leto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 25 lip 2007, o 22:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zgorzelec
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 4 razy

zadanie z kolem wpisanyum w romb

Post autor: Leto »

Oblicz pole kola wpisanego w romb o boku dlugosci 5cm, wiedzac, ze suma dlugosci jego przekatnych jest rowna 14cm.
CzystaFinezja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 17 mar 2008, o 15:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: AniMatrix
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 4 razy

zadanie z kolem wpisanyum w romb

Post autor: CzystaFinezja »



\(\displaystyle{ x ^{2} +y ^{2}=25 2x+2y=14}\)
\(\displaystyle{ y=7-x x ^{2}+(7-x) ^{2}=25}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}+49-14x+x ^{2}=25}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}-7x+12=0}\)
\(\displaystyle{ delta=49-48=1}\)
\(\displaystyle{ x _{1} =3 x _{2} =4}\)
czyli mamy , że przekątne są długości 6 i 8:
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} ef= \frac{1}{2} *6*8=24}\)
\(\displaystyle{ P=r*s}\) gdzie \(\displaystyle{ s= \frac{obwód rombu}{2}}\)
\(\displaystyle{ 24=r* \frac{20}{2}}\)
\(\displaystyle{ r=2,4}\)
\(\displaystyle{ P _{kola} =\pi *r ^{2}}\)
odp:\(\displaystyle{ P=5,76*\pi}\)
ODPOWIEDZ