Zadanie z talesa

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
mihipoznan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 9 gru 2007, o 23:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 4 razy

Zadanie z talesa

Post autor: mihipoznan »

Dane są 2 trójkąty ABC i A'B'C'

|AB|=10 cm
|A'B'|=25 cm
|B'C'|=20 cm

ΔABC = 22 cm
Oblicz ΔA'B'C' i resztę odcinków.

Mam jutro spr i chciałbym porównać metodę i wyniki :)
jasiu19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 26 mar 2008, o 18:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ustrzyki Dolne
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Zadanie z talesa

Post autor: jasiu19 »

napisz dokładnie co trzeba policzyć bo nie jest jasno napisane
mihipoznan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 9 gru 2007, o 23:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 4 razy

Zadanie z talesa

Post autor: mihipoznan »

Chodzi o długości odcinków:)
jasiu19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 26 mar 2008, o 18:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ustrzyki Dolne
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Zadanie z talesa

Post autor: jasiu19 »

ΔABC - co to znaczy?
Skorzystaj z podobieństwa AB podobny do A'B' i wychodzi ci skala podobieństwa i na jej podstawie liczysz pozostałe boki
ODPOWIEDZ