Iloczyn skalarny wektorów

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Marta99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 260
Rejestracja: 9 gru 2006, o 13:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 26 razy

Iloczyn skalarny wektorów

Post autor: Marta99 »

zad1
Wiadomo że \(\displaystyle{ l \vec{a}l =2. \ l\vec{b} l=3}\) oraz \(\displaystyle{ \vec{a} \ o\ \vec{b} =-4}\)

Oblicz \(\displaystyle{ (4 \vec{a} +3 \vec{b} )o(4 \vec{a} +3 \vec{b} )}\)

zad2
Dane są punkty A i B. Na prostej będącej wykresem danej funkcji liniowej f znajdź taki punkt C by kąt ACB =90 jeśli:

\(\displaystyle{ A(10,0)}\)
\(\displaystyle{ B(5,-3)}\)
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{3} -1}\)
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3921
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

Iloczyn skalarny wektorów

Post autor: Wasilewski »

\(\displaystyle{ (4\vec{a} + 3\vec{b})\circ(4\vec{a} + 3\vec{b}) = 16 \vec{a}^2 + 24 \vec{a}\circ \vec{b} + 9\vec{b}^2 = 16\cdot 2^2 + 24 (-4) + 9 3^2 = 49}\)
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Iloczyn skalarny wektorów

Post autor: JankoS »

Marta99 pisze:zad2
Dane są punkty A i B. Na prostej będącej wykresem danej funkcji liniowej f znajdź taki punkt C by kąt ACB =90 jeśli:
\(\displaystyle{ A(10,0)}\)
\(\displaystyle{ B(5,-3)}\)
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{3} -1}\)
Jako, że funkcja jest liniowa to prawdopodobnie jest nią \(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{3}x -1}\).
Niech C(x,y) należy do wykresf(x). Wtedy \(\displaystyle{ (*) y=\frac{1}{3}x -1=\frac{x-3}{3}}\)
\(\displaystyle{ \vec{CA}=[10-x,- \frac{x-3}{3}]=[10-x.\frac{3-x}{3}] \ , \ \vec{CB}=[5-x, -1-\frac{x-3}{3}]=[5-x \ \frac{-x}{3}]}\). kąt jest prosty, więc wektory miszą być prostopadłe i ich iloczn skalarny równy zero. Stąd wyznaczam x, a następnie z (*) y.
ODPOWIEDZ