Równoległobok
- nataleczkafr
- Użytkownik
- Posty: 116
- Rejestracja: 27 lut 2008, o 22:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ...
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 3 razy
Równoległobok
W równoległoboku ABCD punkt M jest środkiem boku BC a punkt N jest środkiem boku CD. Przekątna BD ma długość 12. Jakie są długości odcinków na które podzieliły ją odcinki AM i AN?
-
- Użytkownik
- Posty: 468
- Rejestracja: 10 mar 2007, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inąd
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 54 razy
Równoległobok
1. Spójrz na trójkąt BCD. Z tw Talesa odcinek NM ma długość równą połowie BD, więc \(\displaystyle{ |MN|=6}\)
2. Znajdź punkty będące środkami boków AB i AD i narysuj odcinek je łączący, powiedzmy OP
3. Spójrz na trójkąt MNA i poprowadź jego wysokość. Zauważ, że jest ona podzielona przez odcinki OP i DB na 3 równe części. Oznaczmy długość każdej z tych części za y, a za x oznaczmy tę "środkową" część, na jaką podzielona została przekątna DB
4. Z tw. Talesa
\(\displaystyle{ \frac{6}{3y}=\frac{x}{2y}\\\\
3xy=12y\\\\
3x=12\\\\
x=4}\)
5. Zauważ, że pozostałe odcinki, na jakie podzielona została przekątna, są równe (wydaje się oczywiste, uwazadniać można z podobieństwa
6. Zatem przekątna została podzielona na trzy odcinki o długości 4 każdy
2. Znajdź punkty będące środkami boków AB i AD i narysuj odcinek je łączący, powiedzmy OP
3. Spójrz na trójkąt MNA i poprowadź jego wysokość. Zauważ, że jest ona podzielona przez odcinki OP i DB na 3 równe części. Oznaczmy długość każdej z tych części za y, a za x oznaczmy tę "środkową" część, na jaką podzielona została przekątna DB
4. Z tw. Talesa
\(\displaystyle{ \frac{6}{3y}=\frac{x}{2y}\\\\
3xy=12y\\\\
3x=12\\\\
x=4}\)
5. Zauważ, że pozostałe odcinki, na jakie podzielona została przekątna, są równe (wydaje się oczywiste, uwazadniać można z podobieństwa
6. Zatem przekątna została podzielona na trzy odcinki o długości 4 każdy