pole powierzchni mieszkania
pole powierzchni mieszkania
Pole powierzchni mieszkania jest równe 60 m^2. Janek sporządził plan tego mieszkania. Jaką skalę zastosował Janek, jeśli pole powierzchni mieszkania było równe 240 cm^2?[/latex]
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 26 mar 2008, o 18:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ustrzyki Dolne
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
pole powierzchni mieszkania
\(\displaystyle{ 1m^{2}=100cm\cdot100cm=10 \ 000cm^{2}}\),
czyli powierzchnia mieszkania jest równa \(\displaystyle{ 60\cdot10 000=600 \ 000cm^{2}}\)
i teraz dzielisz pole planu mieszkania przez pole mieszkania i wychodzi ci skala do kwadratu.
czyli powierzchnia mieszkania jest równa \(\displaystyle{ 60\cdot10 000=600 \ 000cm^{2}}\)
i teraz dzielisz pole planu mieszkania przez pole mieszkania i wychodzi ci skala do kwadratu.