Pytanie do zadania(polozenie okregow)

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
michal0389
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 6 wrz 2007, o 18:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jarosław
Podziękował: 51 razy

Pytanie do zadania(polozenie okregow)

Post autor: michal0389 »

Dwa styczne zewnętrznie okręgi o środkach A i B są styczne wewnętrznie do okręgu o(C,4), przy czym punkty A,B,C nie są współliniowe. Oblicz obwód trójkąta ABC.


Jeśli przyjąć, ze okręgi A i B maja taki sam promień r, to nie ma problemu z policzeniem obwodu. Ale w zadaniu chyba nie jest powiedziane, ze promienie są takie same, a jeśli jest, to gdzie?
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Pytanie do zadania(polozenie okregow)

Post autor: scyth »


obwód=\(\displaystyle{ |AE|+|AC|+|CE|}\)
Ale:
\(\displaystyle{ |AC|=4-|CD| \\
|AE|=4-|EF| \\
|CE|=|CD|+|EF|}\)

stąd obwód wynosi 8.
michal0389
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 6 wrz 2007, o 18:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jarosław
Podziękował: 51 razy

Pytanie do zadania(polozenie okregow)

Post autor: michal0389 »

Aha, juz rozumiem, dzieki
ODPOWIEDZ