okrąg w kwadracie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
zordolar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 21 mar 2008, o 12:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Koszalin

okrąg w kwadracie

Post autor: zordolar »

W kwadrat ABCD o boku długości 2a wpisano okrąg. Oblicz długość cięciwy wyciętej przez ten okrąg z odcinka lączącego wierzchołek A ze środkiem boku CD
Awatar użytkownika
Dynn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 25 lut 2008, o 20:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 5 razy

okrąg w kwadracie

Post autor: Dynn »

Spróbowałbym analitycznie:
weźmy, za początek układu współrzędnych środek kwadratu i koła.
A(-a,-a)
B(a,-a)
C(a,a)
D(-a,a)

Równanie prostej A-środek CD:
\(\displaystyle{ y=2x+a}\)
Równanie koła:
\(\displaystyle{ x^2+y^2=a^2}\)

Rozwiązaniami tego układu będą punkty przecięcia się prostej i okręgu. Jak je już znajdziemy, obliczymy odległość i po zabawie

podstawiając pierwszy wzór do drugiego:
\(\displaystyle{ x^2+(2x+a)^2=a^2\\
x^2+4x^2+4ax+a^2=a^2\\
5x^2+4ax=0}\)


wychodzi mi
\(\displaystyle{ x=0\\
y=a\\
\\
x=-\frac{4}{5}a\\
y=-\frac{3}{5}a}\)


zatem długość cięciwy wynosi
\(\displaystyle{ \sqrt{(0-(-\frac{4}{5}a))^2+(a-(-\frac{3}{5}a))^2}=\sqrt{\frac{16}{25}+\frac{64}{25}}=\frac{4\sqrt{5}}{5}}\)
ODPOWIEDZ