Równanie krzywej. Dane sa 2 punkty

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
EleM
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 24 sty 2007, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z bajki :]
Podziękował: 3 razy

Równanie krzywej. Dane sa 2 punkty

Post autor: EleM »

Dane są punkty \(\displaystyle{ A ( 3, 0 )}\) i \(\displaystyle{ B ( -3, 0 )}\). Wyznacz równanie krzywej utworzonej przez wszystkie punkty płaszczyzny, ktorych odległosć od punktu \(\displaystyle{ A}\) jest jest 2 razy wieksza od odległości od punktu \(\displaystyle{ B}\). Jaką figure opisuje krzywa?
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Równanie krzywej. Dane sa 2 punkty

Post autor: scyth »

\(\displaystyle{ P=(x,y) \\
\sqrt{(x-3)^2+y^2}=2\sqrt{(x+3)^2+y^2} \\
(x-3)^2+y^2 =4(x+3)^2+4y^2 \\
\ldots}\)
ODPOWIEDZ