[zadanie] najmniejsza przekatna prosokata

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
benny123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 19 cze 2005, o 12:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krakow
Podziękował: 13 razy

[zadanie] najmniejsza przekatna prosokata

Post autor: benny123 »

Jaki prostokąt o danym obwodzie 2p ma najkrótsza przekątną?
Skrzypu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1146
Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 18 razy

[zadanie] najmniejsza przekatna prosokata

Post autor: Skrzypu »

Dwa sąsiednie boki prostokąta mają długości \(\displaystyle{ x}\), \(\displaystyle{ p-x}\)

Przekątna ma długość \(\displaystyle{ d=\sqrt{x^2+(p-x)^2}}\)

\(\displaystyle{ d=\sqrt{2x^2-2px+p^2}}\)

Liczysz minimum funkcji \(\displaystyle{ 2x^2-2px+p^2}\) jest ona dla \(\displaystyle{ x={p \over 2}}\)

Wszystkie boki prostokąta to \(\displaystyle{ {p \over 2}}\), więc jest to kwadrat
ODPOWIEDZ