trapez

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
A4tech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 25 mar 2008, o 17:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PiotrkówTrybunalski
Podziękował: 2 razy

trapez

Post autor: A4tech »

W trapezie ABCD o dłuższej podstawie AB=a i krótszej DC=b przekątne przecinają się w punkcie O oraz AB:DC=k . Pole trójkąta DOC jest równe S. Oblicz pole trapezu.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

trapez

Post autor: florek177 »

" AB:DC=k "
A może chodzi o proporcję przekątnych, bo ta nic ie wnosi do zadania.
ODPOWIEDZ