znak stop ma kształt ośmiokąta foremnego o boku 33 cm. znak ten wycieto z kwadratowego
kawałka blachy. jakiej długosci musial byc bok tego kwadratu (odpowiedz podaj w pełnych centymetrach)
bok kwadratu
-
- Użytkownik
- Posty: 948
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 235 razy
bok kwadratu
wychodzi \(\displaystyle{ 33+ 33 \sqrt{2} 80(cm)}\) ?
a wiec tak osmiokat ma kazdy kat o wartosci 135 czyli reszta z kata to 45 stopni wpisujac osmiokat w kwadrat mamy takie trojkaty na naroznikach. mamy przeciwprostokatna rowna 33 i 2 takiesame przyprostokatne nieznane, mamy kat 45 stopni, wiec przyprostokatna wynosi: \(\displaystyle{ \frac{33 \sqrt{2}}{2}}\) a bok kwadratu to bedzie jeden z bokow osmiokata plus 2 te przyprostokatne czyli 1 linijka ;]
a wiec tak osmiokat ma kazdy kat o wartosci 135 czyli reszta z kata to 45 stopni wpisujac osmiokat w kwadrat mamy takie trojkaty na naroznikach. mamy przeciwprostokatna rowna 33 i 2 takiesame przyprostokatne nieznane, mamy kat 45 stopni, wiec przyprostokatna wynosi: \(\displaystyle{ \frac{33 \sqrt{2}}{2}}\) a bok kwadratu to bedzie jeden z bokow osmiokata plus 2 te przyprostokatne czyli 1 linijka ;]