Trapez rownoramienny

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
olówek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 25 mar 2008, o 13:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Cos
Podziękował: 7 razy

Trapez rownoramienny

Post autor: olówek »

obwód trapezu równoramiennego o kącie ostrym \(\displaystyle{ 60_{\circ}}\) równa się \(\displaystyle{ 2s (s>0)}\). jakie powinny byc wymiary , aby jego pole bylo najwieksze? oblicz to najwieksze pole.
kujdak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 546
Rejestracja: 12 paź 2007, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 193 razy
Pomógł: 51 razy

Trapez rownoramienny

Post autor: kujdak »

musisz ułożyć równanie kwadratowe, obliczyć p \(\displaystyle{ -\frac{b}{2a}}\)
arpa007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 948
Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 235 razy

Trapez rownoramienny

Post autor: arpa007 »

kujdak pisze:musisz ułożyć równanie kwadratowe[/latex]
wlasnie z tym kolega ma problem:P
kujdak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 546
Rejestracja: 12 paź 2007, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 193 razy
Pomógł: 51 razy

Trapez rownoramienny

Post autor: kujdak »

a-ramienia
b-dłuższa podstawa
c-krótsza podstawa
h-wys. trapezu

\(\displaystyle{ sin60=\frac{h}{a} \\
h=\frac{a\sqrt 3}{2}}\)


c+b+2a=2s
c+b=2s-2a
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}\frac{c+b}h\\
P=\frac{2(s-a)h}{2}\\
P=(s-a)h\\
P(a)=(s-a)\frac{a\sqrt 3}{2}}\)

trzeba zauważyć że x w naszym równaniu jest a. Wymnażasz przez nawias. Liczysz \(\displaystyle{ p=-\frac{b}{2a}}\) i to co wyjdzie to jest a, które możesz wstawić do naszych obliczeń i przekształceń

[ Dodano: 25 Marca 2008, 22:21 ]
jeżeli czegoś nie wiesz to pytaj ;]
olówek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 25 mar 2008, o 13:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Cos
Podziękował: 7 razy

Trapez rownoramienny

Post autor: olówek »

kolezanka panowie kolezanka dzięki jak cos to się zglosze

[ Dodano: 26 Marca 2008, 09:05 ]
a to \(\displaystyle{ p}\) to jest jedno rozwiazanie tego calego rownania? jezeli tak to delta musi byc równa zero?
kujdak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 546
Rejestracja: 12 paź 2007, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 193 razy
Pomógł: 51 razy

Trapez rownoramienny

Post autor: kujdak »

p to wierzchołek paraboli
ODPOWIEDZ