odległość punktu przecięcia przekątnych (trapez)

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kujdak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 546
Rejestracja: 12 paź 2007, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 193 razy
Pomógł: 51 razy

odległość punktu przecięcia przekątnych (trapez)

Post autor: kujdak »

W trapezie równoramiennym o obwodzie 20 i przekątnej długości \(\displaystyle{ \sqrt{41}}\) można wpisać okrąg. Oblicz odległość punktu przecięcia przekątnych tego trapezu od prostych zawierających jego boki.


Jakieś pomysły ?

a-podstawa
b-podstawa
b>a
c-ramię
h-wys. trapezu
d-przekątna trapezu
L-obwód
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b+2c=20 \\ a+b=2c \end{cases} \\
c=5 \\
a+b=10}\)
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

odległość punktu przecięcia przekątnych (trapez)

Post autor: florek177 »

ODPOWIEDZ