Pole trapezu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
Konikov
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 497
Rejestracja: 13 mar 2008, o 18:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z całki tego świata
Podziękował: 66 razy
Pomógł: 44 razy

Pole trapezu

Post autor: Konikov »

  • Środek okręgu, wpisanego w trapez prostokątny, znajduje się w odległości 4 oraz 8 od końców dłuższego ramienia trapezu. Oblicz pole tego trapezu.149s
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1874
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 99 razy
Pomógł: 87 razy

Pole trapezu

Post autor: Swistak »

Środek okregu wpisanego leży na przecięciu dwusiecznych. Skoro dwa kąty, które leżą przy jednym ramieniu w sumie dają 180 stopni, to suma połówek miar tych katów to 90 stopni, więc kąt, pod którym przecinają się dwusieczne wychodzące z końców tego samego ramienia to 180-90=90 stopni. Z tego możemy wyliczyć długość dłuższego ramienia i jest to \(\displaystyle{ 4\sqrt{5}}\). Obliczając pole trójkąta powstałego ze środka okregu wpisanego i końców tego samego ramienia wnioskuję, że \(\displaystyle{ r=\frac{4\cdot 8}{4\sqrt{5}}=\frac{8\sqrt{5}}{5}}\). Ramię prostopadłe do podstaw ma 2 razy dłuższą długość niż promień okręgu wpisanego, wiec ma długość \(\displaystyle{ \frac{16\sqrt{5}}{5}}\). Skoro w ten trapez da się wpisać koło to suma ramion równa jest sumie podstaw, a więc połowa obwodu jest równa sumie długości ramion. Ze wzoru \(\displaystyle{ P=pr}\) wyliczam, że \(\displaystyle{ P=(\frac{16\sqrt{5}}{5}+4\sqrt{5})\cdot \frac{8\sqrt{5}}{5}=\frac {288}{5}}\).
snm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 468
Rejestracja: 10 mar 2007, o 12:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inąd
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 54 razy

Pole trapezu

Post autor: snm »

ODPOWIEDZ