Obliczyć długość podstawy trapezu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
annie1232
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 21 mar 2008, o 17:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 3 razy

Obliczyć długość podstawy trapezu

Post autor: annie1232 »

W trapezie ABCD o podstawach AB, CD, (|AB|>|CD|) ramiona AD, BC zawierają sie w prostych prostopadłych. Wiadomo, że kąt CAB i kąt ABC mają miarę \(\displaystyle{ \alpha}\). Oblicz długość podstawy CD tego trapezu.
Awatar użytkownika
Konikov
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 497
Rejestracja: 13 mar 2008, o 18:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z całki tego świata
Podziękował: 66 razy
Pomógł: 44 razy

Obliczyć długość podstawy trapezu

Post autor: Konikov »

Jakieś dane poza kątem są? Podstawy traktujemy jako dane? Z zadania wynika że nie, ale coś oprócz kąta musi tutaj być (looknij do odpowiedzi, może w wyniku jest jakaś stała). Jeśli jest, to możesz robić z podobieństwa trójkątów ABE ~ DCE (E - miejsce przecięcia prostych prostopadłych). Oczywiście \(\displaystyle{ h = \tan\alpha \frac{1}{2}|AB|}\)
Awatar użytkownika
annie1232
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 21 mar 2008, o 17:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 3 razy

Obliczyć długość podstawy trapezu

Post autor: annie1232 »

Zapomniałam jeszcze napisać, że |AD|=a i to jest jedyna dana oprócz kąta \(\displaystyle{ \alpha}\)
garb1300
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 267
Rejestracja: 22 sty 2008, o 14:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Legnica
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 76 razy

Obliczyć długość podstawy trapezu

Post autor: garb1300 »

rozwiązanie na fotce
AU
AU
54ce577bc7367fc5m.jpg (3.62 KiB) Przejrzano 62 razy
[/url]
ODPOWIEDZ