równoległobok

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
marcepan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 17 gru 2007, o 16:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1 raz

równoległobok

Post autor: marcepan »

Punkty A, B, C, D sa kolejnymi wierzchołkami równoległoboku o odwodzie równym 26. Wiedząc że |
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1874
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 99 razy
Pomógł: 87 razy

równoległobok

Post autor: Swistak »

Ze srodka okręgu wpisanego w tójkąt BCD poprowadź odcinki do punktów styczności. Skoro mamy tam kąt 60 stopni, a odcinke, który łączy punkt C z tym środkiem okręgu dzieli ten kąt na dwa katy po 30 stopni (bo jest dwusieczną tego kąta) to odległość od punktu styczności do wierzchołka to \(\displaystyle{ \sqrt{3} \sqrt{3}=3}\). Oczywiście |BC|+|CD|=13, więc \(\displaystyle{ |BD|=13-2\cdot3=7}\) Teraz łatwo wyliczyć, że pole równolegloboku to \(\displaystyle{ 20\sqrt{3}}\). Nad bokami się jeszcze trochę zastanowię.
marcepan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 17 gru 2007, o 16:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1 raz

równoległobok

Post autor: marcepan »

boki maja miec po 5 i 8 cm;)
inka155
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 19 lis 2007, o 18:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: dolnośląskie ;)
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

równoległobok

Post autor: inka155 »

Oczywiście |BC|+|CD|=13, więc |BD|=13-2cdot3=7

Skąd policzylismy BD?
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1874
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 99 razy
Pomógł: 87 razy

równoległobok

Post autor: Swistak »

Z własności trójkąta opisanego na okręgu. Punkty styczności dzielą okrąg na takie równe kawałki, co łatwo udowodnić przez przystawanie trójkątów. Skoro tam kawałki po 3 cm to dalej już łatwo BD otrzymujemy.
Awatar użytkownika
shakalmode
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 29 mar 2008, o 23:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kartuzy
Pomógł: 4 razy

równoległobok

Post autor: shakalmode »

Mimo Twojej odp dalej nie rozumiem jak masz zamiar obliczyć BD....
ODPOWIEDZ