trójkąt
-
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 17 gru 2007, o 16:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1 raz
trójkąt
W trójkącie prostokątnym długości wysokości i środkowej poprowadzonej z wierzchołka kąta prostego oraz długości przeciwprostokątnej tworzą ciąg geometryczny, którego iloczyn wyrzów jest równy 8. Oblicz promień okregu wpisanego w ten trójkąt.
- Swistak
- Użytkownik
- Posty: 1874
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 99 razy
- Pomógł: 87 razy
trójkąt
W każdym tójkącie prostokąntym środkowa jest 2 razy krótsza niż przeciwprostokątna. Skoro jest to ciąg geometryczny i przeciwprostokątna jest dwa razy dłuższa niż srodkowa, to wysokość jest 2 razy krótsza niż środkowa. Z tego, że iloczyn ich długości to 8 łatwo wyliczyć, że wysokość ma długość 1, środkowa 2, a przeciwprostokątna 4. Wysokość dzieli nam przeciwprostokątną na odcinki o długościach x i 4-x. Korzystam z twierdzenia, że \(\displaystyle{ h=\sqrt{ab}}\), która zachodzi dla trójkąta prostokątnego gdzie h to wysokość, a a i b to długości odcinków na jakie została podzielona przeciprostokątna i rozwiązując równanie kwadratowe \(\displaystyle{ x^{2}-4x-1=0}\) obliczam, ze przeciwprostokątna została podzielona na odcinki o długościach \(\displaystyle{ 2+\sqrt{3}}\) i \(\displaystyle{ 2-\sqrt{3}}\). Z twierdzenia Pitagorasa obliczam, że przyprostokątna, to \(\displaystyle{ \sqrt{8+4\sqrt{3}}}\) i \(\displaystyle{ \sqrt{8-4\sqrt{3}}}\). \(\displaystyle{ P=\frac{4\cdot 1}{2}=2}\) P=pr, gdzie \(\displaystyle{ p=\frac{a+b+c}{2}}\) i r długosć promienia wpisanego. Z tego łatwo obliczyć, że \(\displaystyle{ r=\frac{4}{4+\sqrt{8+4\sqrt{3}}+\sqrt{8-4\sqrt{3}}}}\).
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
trójkąt
A nie powinno byc tak.
Jak to już Świstak policzył \(\displaystyle{ h=1, c=4, d=2}\) (h- wysokość, c- przeciwprostokatna, d- środkowa)
Nasz promień okręgu wpisanego jest równy: \(\displaystyle{ r=\frac{2P}{a+b+c}}\) lub \(\displaystyle{ r=\frac{c-(a+b)}{-2}}\) . Musimy zatem znaleść wartośc wyrażenia a+b.
Wiemy, że pole tego trójkąta jest równe: \(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}\cdot 1\cdot 4=2}\), czyli inaczej \(\displaystyle{ \frac{1}{2}ab=2 \iff ab=4}\), a także \(\displaystyle{ a^2+b^2=4^2}\). Zatem (troche kombinacji) \(\displaystyle{ (a+b)^2=a^2+b^2+2ab \iff (a+b)^2=16+2\cdot 4=24 \iff a+b=\sqrt{24}=2\sqrt{6}}\)
Co ostatecznie daje nam:
\(\displaystyle{ r=\frac{2\cdot 2}{2\sqrt{6}+4}=\sqrt{6}-2}\)
Jak to już Świstak policzył \(\displaystyle{ h=1, c=4, d=2}\) (h- wysokość, c- przeciwprostokatna, d- środkowa)
Nasz promień okręgu wpisanego jest równy: \(\displaystyle{ r=\frac{2P}{a+b+c}}\) lub \(\displaystyle{ r=\frac{c-(a+b)}{-2}}\) . Musimy zatem znaleść wartośc wyrażenia a+b.
Wiemy, że pole tego trójkąta jest równe: \(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}\cdot 1\cdot 4=2}\), czyli inaczej \(\displaystyle{ \frac{1}{2}ab=2 \iff ab=4}\), a także \(\displaystyle{ a^2+b^2=4^2}\). Zatem (troche kombinacji) \(\displaystyle{ (a+b)^2=a^2+b^2+2ab \iff (a+b)^2=16+2\cdot 4=24 \iff a+b=\sqrt{24}=2\sqrt{6}}\)
Co ostatecznie daje nam:
\(\displaystyle{ r=\frac{2\cdot 2}{2\sqrt{6}+4}=\sqrt{6}-2}\)
Ostatnio zmieniony 22 mar 2008, o 21:55 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
- Swistak
- Użytkownik
- Posty: 1874
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 99 razy
- Pomógł: 87 razy
trójkąt
Policzyłem to w Excelu i wyszło mi, że to jest równe około 0,49 kiedy rozwiązanie to około 0,44. Choć z doświadczenia wiem, że na Excelu nie można polegać. Spróbuję to tam powymnażać i zobaczę, czy może mi coś wyjdzie.
[ Dodano: 22 Marca 2008, 22:32 ]
Ha! Już mam .
\(\displaystyle{ \frac{4}{4+\sqrt{8+4\sqrt{3}}+\sqrt{8-4\sqrt{3}}}=\frac{2}{2+\sqrt{2+\sqrt{3}}+\sqrt{2-\sqrt{3}}}=\frac{2}{2+\sqrt{(\sqrt{2+\sqrt{3}}+\sqrt{2-\sqrt{3}})^{2}}}=\frac{2}{2+\sqrt{2+\sqrt{3}+2+2-\sqrt{3}}}=\frac{2}{2+\sqrt{6}}=\sqrt{6}-2}\)
^^
[ Dodano: 22 Marca 2008, 22:32 ]
Ha! Już mam .
\(\displaystyle{ \frac{4}{4+\sqrt{8+4\sqrt{3}}+\sqrt{8-4\sqrt{3}}}=\frac{2}{2+\sqrt{2+\sqrt{3}}+\sqrt{2-\sqrt{3}}}=\frac{2}{2+\sqrt{(\sqrt{2+\sqrt{3}}+\sqrt{2-\sqrt{3}})^{2}}}=\frac{2}{2+\sqrt{2+\sqrt{3}+2+2-\sqrt{3}}}=\frac{2}{2+\sqrt{6}}=\sqrt{6}-2}\)
^^
Ostatnio zmieniony 22 mar 2008, o 22:52 przez Swistak, łącznie zmieniany 11 razy.
- limes123
- Użytkownik
- Posty: 666
- Rejestracja: 21 sty 2008, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ustroń
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 93 razy
trójkąt
Może to pomoże:
\(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt{6}-2}=\frac{4+\sqrt{8+4\sqrt{3}}+\sqrt{8-4\sqrt{3}}}{4}\iff 2\sqrt{6}=\sqrt{8+4\sqrt{3}}+\sqrt{8-4\sqrt{3}}\iff 24=24}\) a to już dowodzi równości waszych wyników;]
\(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt{6}-2}=\frac{4+\sqrt{8+4\sqrt{3}}+\sqrt{8-4\sqrt{3}}}{4}\iff 2\sqrt{6}=\sqrt{8+4\sqrt{3}}+\sqrt{8-4\sqrt{3}}\iff 24=24}\) a to już dowodzi równości waszych wyników;]