Zadanie ze zbioru Kiełbasy:
Kąt ostry równoległoboku ma miarę 45 stopni . Punkt wspólny przekątnych równoległoboku jest oddalony od boków o 2 \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) i 2.
a) Oblicz pole równoległoboku
b) Oblicz długości przekątnych równoległoboku
Z góry dzięki za pomoc
Pole i długość przekątnych równoległoboku
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Pole i długość przekątnych równoległoboku
Łatwo zauważyć, że szukane przekątne mają długości \(\displaystyle{ d_{1}=4 \sqrt{2} \ \ d_{2}=4}\)
Czyli jedna część zadania załatwiona. Teraz pole: obliczamy ze znanego wzorku \(\displaystyle{ P=\frac{1}{2} d_{1} d_{2} sin }\) gdzie pole wynosi \(\displaystyle{ P=8[j]^2}\)
Czyli jedna część zadania załatwiona. Teraz pole: obliczamy ze znanego wzorku \(\displaystyle{ P=\frac{1}{2} d_{1} d_{2} sin }\) gdzie pole wynosi \(\displaystyle{ P=8[j]^2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 19 lis 2007, o 18:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: dolnośląskie ;)
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 1 raz
Pole i długość przekątnych równoległoboku
Ale cos jest nie tak, bo w odpowiedziach mam ze dlugosci przekatnych maja 4\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) a druga 4\(\displaystyle{ \sqrt{10}}\) a pole wynosi 32