Pole trójkąta równoramiennego jest równe 25
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 1 mar 2008, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: jesteś ?
- Podziękował: 85 razy
Pole trójkąta równoramiennego jest równe 25
Pole trójkąta równoramiennego jest równe 25. Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt wiedząc, że ramię jest dwa razy dluższe od podstawy.
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 1 mar 2008, o 10:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Zarzecza
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 14 razy
Pole trójkąta równoramiennego jest równe 25
\(\displaystyle{ |AC|=|CB|=2x//
|AB|=x//
|AD|= \frac{1}{2}x}\)
z Pitagorasa liczysz CD
\(\displaystyle{ |CD| = \frac{ \sqrt{15} }{2}
25= 0.5 x \frac{ x\sqrt{15} }{2}}\)
obliczasz x
masz x, 2x
liczysz promień ze wzoru
\(\displaystyle{ 2p=a+b+c}\) (czyli \(\displaystyle{ p= \frac{5}{2}x}\))
\(\displaystyle{ P _{ABC}= \frac{r}{p} \\
r=P_{ABC} \frac{5}{2}x}\)
|AB|=x//
|AD|= \frac{1}{2}x}\)
z Pitagorasa liczysz CD
\(\displaystyle{ |CD| = \frac{ \sqrt{15} }{2}
25= 0.5 x \frac{ x\sqrt{15} }{2}}\)
obliczasz x
masz x, 2x
liczysz promień ze wzoru
\(\displaystyle{ 2p=a+b+c}\) (czyli \(\displaystyle{ p= \frac{5}{2}x}\))
\(\displaystyle{ P _{ABC}= \frac{r}{p} \\
r=P_{ABC} \frac{5}{2}x}\)