Stosunek dlugości przyprostokątnych trójkąta prostokątnego
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 1 mar 2008, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: jesteś ?
- Podziękował: 85 razy
Stosunek dlugości przyprostokątnych trójkąta prostokątnego
Stosunek dlugości przyprostokątnych trójkąta prostokątnego wynosi 3:8, a środkowa poprowadzona do dłuższej z nich ma długość 15. Oblicz odległość środka ciężkości trójkąta od dłuższej przyprostokątnej.
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 1 mar 2008, o 10:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Zarzecza
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 14 razy
Stosunek dlugości przyprostokątnych trójkąta prostokątnego
Zrobiłem rysunkek
|AC| = 3x
|AB| = 8x
|AE| = 4x
|CE| = 5x - z trójkąta Pitagorejskiego
Wiemy że
|CE|= 15
a więc
x = 3
|AC| = 9
|AB| = 24
i to na razie tyle, jak znajdę tablice matematyczne to postaram się dokończyć.
[ Dodano: 21 Marca 2008, 16:56 ]
\(\displaystyle{ \frac{|AC|}{|AE|} = \frac{|OF|}{|FE|}\\
\frac{ |DA|}{|AB|} = \frac{|OF|}{|FE|+|EB|}\\
|OF| = 1}\)
|AC| = 3x
|AB| = 8x
|AE| = 4x
|CE| = 5x - z trójkąta Pitagorejskiego
Wiemy że
|CE|= 15
a więc
x = 3
|AC| = 9
|AB| = 24
i to na razie tyle, jak znajdę tablice matematyczne to postaram się dokończyć.
[ Dodano: 21 Marca 2008, 16:56 ]
\(\displaystyle{ \frac{|AC|}{|AE|} = \frac{|OF|}{|FE|}\\
\frac{ |DA|}{|AB|} = \frac{|OF|}{|FE|+|EB|}\\
|OF| = 1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 1 mar 2008, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: jesteś ?
- Podziękował: 85 razy
Stosunek dlugości przyprostokątnych trójkąta prostokątnego
a skąd są te obliczenia ??
\(\displaystyle{ \frac{|AC|}{|AE|} = \frac{|OF|}{|FE|}\\ \frac{ |DA|}{|AB|} = \frac{|OF|}{|FE|+|EB|}\\ |OF| = 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{|AC|}{|AE|} = \frac{|OF|}{|FE|}\\ \frac{ |DA|}{|AB|} = \frac{|OF|}{|FE|+|EB|}\\ |OF| = 1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 1 mar 2008, o 10:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Zarzecza
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 14 razy
Stosunek dlugości przyprostokątnych trójkąta prostokątnego
Twierdzenie Talesa - trójkąt CAE jest przystający do trójkąta OFE - cecha kąt kąt
tak samo i DAB jest przystający do OFB
tak samo i DAB jest przystający do OFB
- limes123
- Użytkownik
- Posty: 666
- Rejestracja: 21 sty 2008, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ustroń
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 93 razy
Stosunek dlugości przyprostokątnych trójkąta prostokątnego
chyba podobny:Pqazwsx5 pisze:Twierdzenie Talesa - trójkąt CAE jest przystający do trójkąta OFE - cecha kąt kąt
tak samo i DAB jest przystający do OFB