pole równoległoboku

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
robin5hood
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1676
Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 178 razy
Pomógł: 17 razy

pole równoległoboku

Post autor: robin5hood »

W równoległoboku ABCD, na boku CD wybrano punkt E. Wykaż, że pole równoległoboku ABCD jest równe polu równoległoboku AEFG, gdzie bok FG przechodzi przez wierzchołek B.
binaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 547
Rejestracja: 20 lis 2007, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 120 razy

pole równoległoboku

Post autor: binaj »

chyba, nie można krócej ;P

\(\displaystyle{ P \Delta ABE= \frac{1}{2}ABCD = \frac{1}{2}AEFG ABCD = AEFG}\) C.K.D.
ODPOWIEDZ