Zad.
W kwadrat, ktorego dlugosc boku wynosi 20 wpisano kwadrat, ktorego kolejne wierzcholki naleza do kolejnych bokow danego kwadratu. Przy jakim stosunku dlugosci odcinkow, na ktore wierzcholek wpisanego kwadratu dzieli bok danego kwadratu, pole wpisanego kwadratu jest najmniejsze ?
Z gory dzieki
W kwadrat wpisano kwadrat
-
- Użytkownik
- Posty: 1665
- Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 445 razy
W kwadrat wpisano kwadrat
Kiedy suma pól czterech trójkątów prostokątnych o przyprostokątnych \(\displaystyle{ a,b,\ a+b=20}\) jest największa?
\(\displaystyle{ 4S_{\triangle}=2ab=\frac{(a+b)^2-(a-b)^2}{2}}\)
\(\displaystyle{ 4S_{\triangle}=2ab=\frac{(a+b)^2-(a-b)^2}{2}}\)