Trójkąt prostokątny ABC ma boki długości 3, 4, 5. Oblicz promień okręgu stycznego do przeciwprostokątnej i prostych będących przedłużeniami przyporstokątnych.
Wszystkie moje pomysły do tego zadania skończyły się na tym, że mi średnica tego okręgu wyszła taka jak przeciwprostokątna, co jest bzdurą ;( Proszę o pomoc.
Okrąg styczny do trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 91
- Rejestracja: 27 paź 2007, o 17:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 7 razy
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Okrąg styczny do trójkąta
Zauważ, że środek takowego okręgu będzie leżał na dwusiecznej kąta prostego.
Parę danych:
\(\displaystyle{ \angle ACB = \\ \sin =\frac{3}{5} \\ \cos =\frac{4}{5} \\ \sin(45^o + )=\frac{7\sqrt{2}}{10}=\sin(135^o-\alpha)}\)
Załóżmy, że H jest środkiem poszukiwanego okręgu. Mamy:
\(\displaystyle{ \angle ACB = \\ \angle ABC = 45^o \\ \angle BGC= 135^o - \\ \angle IGH = 45^o + \\ HB=r\sqrt{2} \\ HI=r \\ BG=x}\)
No i tak skrótowo, najpierw z twierdzenia sinusów:
\(\displaystyle{ \frac{x}{\sin }=\frac{4}{\sin(45+\alpha)}}\)
Stąd: \(\displaystyle{ x=\frac{12\sqrt{2}}{7}}\)
Stosując rozważając trójkąt prostokątny GHI:
\(\displaystyle{ \frac{HI}{HG}=\sin(45^o + )}\)
A że \(\displaystyle{ HG=r\sqrt{2}-x}\), to po przekształceniach: \(\displaystyle{ r=6}\).
Parę danych:
\(\displaystyle{ \angle ACB = \\ \sin =\frac{3}{5} \\ \cos =\frac{4}{5} \\ \sin(45^o + )=\frac{7\sqrt{2}}{10}=\sin(135^o-\alpha)}\)
Załóżmy, że H jest środkiem poszukiwanego okręgu. Mamy:
\(\displaystyle{ \angle ACB = \\ \angle ABC = 45^o \\ \angle BGC= 135^o - \\ \angle IGH = 45^o + \\ HB=r\sqrt{2} \\ HI=r \\ BG=x}\)
No i tak skrótowo, najpierw z twierdzenia sinusów:
\(\displaystyle{ \frac{x}{\sin }=\frac{4}{\sin(45+\alpha)}}\)
Stąd: \(\displaystyle{ x=\frac{12\sqrt{2}}{7}}\)
Stosując rozważając trójkąt prostokątny GHI:
\(\displaystyle{ \frac{HI}{HG}=\sin(45^o + )}\)
A że \(\displaystyle{ HG=r\sqrt{2}-x}\), to po przekształceniach: \(\displaystyle{ r=6}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 91
- Rejestracja: 27 paź 2007, o 17:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 7 razy