miara łukowa lub stopniowa
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 15 lut 2008, o 12:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: bydgoszcz
- Podziękował: 9 razy
miara łukowa lub stopniowa
Zmień na miarę łukową lub stopniową \(\displaystyle{ 48^\circ, 160^\circ, 250^\circ, \frac{\pi}{8}, 2 \frac{1}{2}\pi , \frac{7}{12}\pi}\)
Ostatnio zmieniony 18 mar 2008, o 14:06 przez madzia 86, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2000
- Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 202 razy
miara łukowa lub stopniowa
może lepiej troche ogólniej
\(\displaystyle{ \alpha}\) - miara stopniowa kąta
\(\displaystyle{ x}\) - miara łukowa tego samego kąta
\(\displaystyle{ \alpha = \frac{360^o * x}{2\pi}}\)
\(\displaystyle{ \alpha}\) - miara stopniowa kąta
\(\displaystyle{ x}\) - miara łukowa tego samego kąta
\(\displaystyle{ \alpha = \frac{360^o * x}{2\pi}}\)
- Mortify
- Użytkownik
- Posty: 768
- Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 164 razy
miara łukowa lub stopniowa
miara łukowa kąta wyraża sie w radianach, ale zawsze pomijamy ją. miara łukowa kąta środkowego to liczba równa stosunkowi długości łuku, na którym oparty jest ten kąt, do długości promienia okręgu.
jako \(\displaystyle{ l}\) oznaczmy długość łuku , \(\displaystyle{ x}\) miare łukową kąta \(\displaystyle{ \alpha}\)
\(\displaystyle{ l= \frac{\alpha}{360^\circ}*2\pi}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{l}{r}}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{\alpha*2\pi r}{360^\circ *r}}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{\alpha 2\pi}{360^\circ}}\)
\(\displaystyle{ \alpha= \frac{360^\circ * x}{2\pi}}\)
jako \(\displaystyle{ l}\) oznaczmy długość łuku , \(\displaystyle{ x}\) miare łukową kąta \(\displaystyle{ \alpha}\)
\(\displaystyle{ l= \frac{\alpha}{360^\circ}*2\pi}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{l}{r}}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{\alpha*2\pi r}{360^\circ *r}}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{\alpha 2\pi}{360^\circ}}\)
\(\displaystyle{ \alpha= \frac{360^\circ * x}{2\pi}}\)