W trójkącie ostrokątnym ABC dane są długości boków: |AC| = 6, |BC| = 10. Pole trójkąta jest równe \(\displaystyle{ 15 \sqrt{3}}\) . Oblicz:
a) długość boku AB,
b) sinus kąta BAC,
c) pole koła opisanego na trójkącie ABC,
d) długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt
trójkąt ostrokątny...
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 29 sty 2008, o 20:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: :))))
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 2 razy
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
trójkąt ostrokątny...
tak wskazówka na początek
ze wzoru \(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}ab\sin }\) policzymy sinus kąta BCA, a następnie z twierdzenia cosinusów 3 bok.
ze wzoru \(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}ab\sin }\) policzymy sinus kąta BCA, a następnie z twierdzenia cosinusów 3 bok.