1.62 Promień okręgu wpisanego
- Konikov
- Użytkownik
- Posty: 497
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 18:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z całki tego świata
- Podziękował: 66 razy
- Pomógł: 44 razy
1.62 Promień okręgu wpisanego
Długości dwóch boków trójkąta są równe 1 i 4, a miara kąta zawartego między nimi wynosi \(\displaystyle{ 60 ^{o}.}\) Oblicz promień okręgu wpisanego w ten trójkąt.
-
- Użytkownik
- Posty: 948
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 235 razy
1.62 Promień okręgu wpisanego
korzystasz z \(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} sin60^{o} 1 4}\) aby obliczyc pole znajac pole obliczysz 3 bok z Herona a znajac boki i pole obliczyc nieznany promien okregu wpisanego \(\displaystyle{ r= \frac{P}{p}}\)
- Konikov
- Użytkownik
- Posty: 497
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 18:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z całki tego świata
- Podziękował: 66 razy
- Pomógł: 44 razy
1.62 Promień okręgu wpisanego
Dzięki
\(\displaystyle{ P = \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ c = \sqrt{13}}\)
\(\displaystyle{ r = \frac{2 \sqrt{3} }{1+4+ \sqrt{13} } = \frac{2 \sqrt{3} }{5+ \sqrt{13} }}\) - prawidłowa odp
\(\displaystyle{ P = \sqrt{3}}\)
No nie bardzo, sam spróbuj Obliczyłem z tw. cosinusów:arpa007 pisze:znajac pole obliczysz 3 bok z Herona
\(\displaystyle{ c = \sqrt{13}}\)
\(\displaystyle{ r = \frac{2 \sqrt{3} }{1+4+ \sqrt{13} } = \frac{2 \sqrt{3} }{5+ \sqrt{13} }}\) - prawidłowa odp