W okrąg o promieniu 6 wpisano trójkąt prostokątny. Wyznacz wzór funkcji y=f(x) opisującej pole tego trójkąta w zależności od długości jednej z przyprostokątnych długości x. Podaj dziedzinę tej funkcji.
Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
okrąg, trójkąt prostokątny
-
- Użytkownik
- Posty: 948
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 235 razy
okrąg, trójkąt prostokątny
\(\displaystyle{ R= \frac{c}{2}\\c=12\\a^2+b^2=12^2\\a= \sqrt{12^2-b^2}\\P= \frac{1}{2}ab= \frac{1}{2} \cdot \sqrt{12^2-b^2} \cdot b}\)
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{2} \cdot \sqrt{12^2-b^2} \cdot b}\)
dziedzina: \(\displaystyle{ 12^2-b^2>0\\b (-12;12)}\)
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{2} \cdot \sqrt{12^2-b^2} \cdot b}\)
dziedzina: \(\displaystyle{ 12^2-b^2>0\\b (-12;12)}\)